D-kirjaimella alkavat roskaelokuvat : Death Bed: The Bed That Eats (1972), Death Race 2000 (1975), Double Down (2005), Dragonfight (1990)


Death Bed: The Bed That Eats (1972)

Vuonna 1972 ohjaaja George Barry päätti toteuttaa unessa saamansa vision sängystä, joka syö ihmisiä. Detroitissa, Gar Woodin kartanon mailla kuvattu elokuva valmistui vuonna 1977, mutta sai ensijulkaisunsa vuonna 2003.

1970-luvun lopussa julkaisukanavia ei tallaiselle elokuvalle ollut, joten elokuva jäi historian jalkoihin ja unohtui myös Barryn mielestä. 30 vuotta myöhemmin Barry huomasi, että jokin taho oli kopioinut hänen elokuvansa ja se on saatavilla internetissä. Elokuvalla oli jopa oma faniryhmäkin. Barry alkoi työstämään asiaa eteenpäin ja elokuva sai virallisen julkaisun DVD:llä.

[first lines]
Voice of the Artist: I've been imprisoned behind my painting in this limbo for 60 years now since my death. I think half that time I've spent in listening to that monster snore.
[gates creaks, crashes open]
Voice of the Artist: Someone's coming! My god it's waking up! 

Elokuva pitää sisällään vesisängyn, joka syö ihmisiä ja myös kaikkea muuta mitä sängylle erehtyy laittamaan. Sängyn vieressä on maalaus, johon on vangittuna ihminen sängyn toimesta. Tämä henkilö toimii myös elokuvan kertojana.

Kokonaisuus toimii eikä elokuva ole liian pitkä tai tylsä. 80 minuuttia on sopiva mitta tämän tyyppiselle elokuvalle ja idea on todella omalaatuinen ja toimivasti toteutettu. Elokuva on myös kuvattu 16mm filmille, joka tuo siihen mukavan tunnelman.

Kannattaako katsoa?

Elokuva perustuu erinomaiseen ideaan ja kokonaisuus toimii. Osa kohtauksista on ylipitkiä, mutta se ei oikeastaan haittaa ja leffassa on juuri sopivasti hulluutta, että se toimii hienosti roskaelokuvana. Kannattaa harkita katsomista.

☆☆☆

Death Race 2000 (1975)


Roger Corman on tuottanut tämän elokuvan, kuten yli 350 muutakin. Hän on myös auttanut alkuun monia, nyt jo kuuluisia elokuvaohjaajia, kuten vaikkapa Francis Ford Coppolan. Elokuvan ohjaajana toiminut Paul Bartel oli erikoistunut ohjaamaan pienen budjetin elokuvia, kuten nyt esiteltävä Death Race 2000.

Death Race 2000 IMDB-sivustolla:
https://www.imdb.com/title/tt0072856/?ref_=fn_al_tt_1


Mukana on Sylvester Stallone, vuotta ennen läpimurtoaan Rocky elokuvassa. Vuonna 1997 PC:lle julkaistu peli Carmageddon on ottanut vaikutteita tästä elokuvasta ja on leffasta myös tehty uusintaversio vuonna 2008. Kuten uusintaversiot yleensäkin, myös vuoden 2008 Death Race on huonompi ja tylsempi kuin alkuperäinen, eikä siinä ole alkuperäisen version hulluutta.

Junior: Frankenstein! Frankenstein the legend, Frankenstein the indestructible! Sole survivor of the titanic pile-up of '95, only two-time winner of the Transcontinental Road Race... Frankenstein! Ripped up, wiped out, battered, shattered, creamed, and reamed... a dancer on the brink of death... Frankenstein, who lost a leg in '98, an arm in '99! With half a face and half a chest, and all the guts in the world, he's back!
Elokuva kertoo vuodesta 2000, jolloin ajetaan kuolemanrallia ja otetaan toisista kilpailijoista mittaa aseistetuilla ja vaaralliseksi muokatuilla autoilla. Kilpailun voittaja on se, joka kerää eniten pisteitä ja niitähän saa yliajetuista ihmisistä, lapsista ja vanhuksista tietysti enemmän. Ehta roskaelokuva siis. 


Pääosissa ovat David Carradine (Frankenstein) ja Sylvester Stallone (Machine Gun Joe). Leffassa on useita muistettavia kohtauksia, kuten vanhainkodin järjestämät eutanasiapäivät, jolloin vanhukset raahataan hoitajien toimesta tielle odottamaan, että kilpailijat ajavat heidän ylitseen.

Kannattaako katsoa?

Varauksin. Positiivista ovat kohtuullinen 80 minuutin kesto sekä sopivan rohkea ja erikoinen kokonaisuus. Negatiivista ovat kömpelö toteutus sekä kehno näyttelytyö. Brutaalin huumorin ymmärtäminen riippuu ihan katsojasta. Elokuva on onnistunut roskaelokuvien mittapuulla ja sen voi harkita katsovansa, vaikka toteutus onkin epätasainen ja hyvät ja huonot kohtaukset vuorottelevat.
 

☆☆☆

Double Down (2005)

Neil Breen, arkkitehti ja kiinteistönvälittäjä Las Vegasista päätti tehdä elokuvia ja hänen ensimmäinen elokuvansa on Double Down. Las Vegasissa filmille kuvattu elokuva tarjoaa paljon paikallisia maisemia ostetun stock footagen lisäksi.

Double Down IMDB-sivustolla:
https://www.imdb.com/title/tt1561457/?ref_=nv_sr_srsg_0

Elokuvasta voi saada ensisilmäyksellä kuvan, että se olisi ihan oikea elokuva. No sitä se ei ole, enemmänkin Neil Breenin egon ympärille rakennettu tarina.
 

Double Down on hänen elokuvakoulunsa, kuten Neil Breen haastatteluissa asian totesi ja se on yhtä aikaa huolestuttavaa, mutta myös lupaavaa kun tulevia elokuvia ja niiden laaduttomuutta miettii. Ja tästä leffasta se kaikki alkoi.
Aaron Brand: I can't go on with this. I can't go on with this! I'm an American! I'm an American, I love this country! My country.
Neil Breenin haastattelu:
http://influxmagazine.com/an-interview-with-director-neil-breen

Aaron Brand (roolissa Neil Breen) on superhakkeri, joka asuu Las Vegasin aavikolla ja syö tonnikalaa suoraan purkista. Hän on hallitusten palkattavissa, jos he hänen palveluksiaan tarvitsevat. Juonessa on hyvin vähän järkeä tai logiikkaa, mikä tekee elokuvasta varsin hauskan katsoa.
 

Omalla, kummallisella tavallaan elokuva onnistuu olemaan ihan mielenkiintoinen seurattava, jossa auttaa myös kohtuullinen kesto, 93 minuuttia.

Kannattaako katsoa?

Elokuva on hauska ja varsin älytön, tosin vähän hidastempoinen, kuten kaikki Breenin elokuvat. Neil Breenin ylistystarina. Kauniit maisemat, stock footage sekä Breenin ego ovat pääosissa. Kannattaa harkita katsomista.

☆☆☆

Dragonfight (1990)


Stunttimiehenä paremmin tunnettu Warren A.d Stevens on ohjannut tämän elokuvan Dragonfight, joka ei nimestään huolimatta sisällä yhtään lohikäärmeitä. Jotenkin mieltä ylentävää on huomata, että Warren on ollut stunttikoordinaattorina sellaisessakin roskaelokuvassa kuin Super Mario Bros, joka on tässäkin blogissa arvosteltu. Niin ne ammattilaiset vaan kiertää huonoista elokuvista toisiin. Tosin Super Mario Bros on loistava teos Dragonfight elokuvaan verrattuna.


Myös roskaelokuvien erikoismies Robert Z'Dar on elokuvassa mukana. Hän esittää ritaria, hyvin. Tämän elokuvan puutteet eivät ole näyttelijöissä, koska suurin osa heistä onnistuu rooleissaan.

Dragonfight sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa korporaatiot tienaavat miljoonia dollareita järjestäen kuolemaan asti johtavia taisteluita. Niitä kutsutaan nimellä dragonfight. Eräänä päivänä yksi taistelijoista päättää lähteä pakoon, jolloin hänen peräänsä lähetetään toinen taistelija tappamaan karkulainen.

Käytännössä elokuvassa on yksi huone, jossa istuvat liikemiehet ja loppu elokuvasta on kuvattu Arizonan aavikolla. Suurin osa budjetista on mennyt helikopterin vuokraan sekä näyttelijöiden palkkioihin. Elokuvan loppu on varsin kiirehdityn oloinen, varmaankin budjettisyistä sekin. Eikä pituuttakaan elokuvalla ole kuin noin 80 minuuttia.


Dragonfightissa on myös mielenkiintoista, että välillä liikemiehet katsovat taistelua, mutta koskaan ei näytetä kuvausryhmää, joka sitä taistelua tallentaa. Eli käytännössä leffa on kuvattu ja sitten liikemiehet katsovat valmiiksi kuvattua elokuvaa telkkarista. No tämä ei ole leffan ainoa puute, mutta ehdottomasti asia johon kiinnittää huomiota.
        There is no default in Dragonfight!

Kannattaako katsoa?

Leffassa on ihan mukavia aavikkomaisemia, kohtalaista taistelua ja se on sujuvasti rytmitetty. Toisaalta elokuva ei tarjoa mitään uutta ja ihmeellistä ja budjetin rajoitteet näkyvät pitkin leffaa. Edes roskaelokuvien mittapuulla teos ei ole mitenkään ihmeellinen. Kokonaisuus on enemmän typeryyden kuin hauskuuden puolella, mutta kyllä leffan kerran jaksaa katsoa läpi.

☆☆