C-kirjaimella alkavat roskaelokuvat : Chopping Mall (1986)

 

Chopping Mall (1986)

Jim Wynorski on New Yorkissa syntynyt, eksploitaatioon ja B-elokuviin erikoistunut elokuvaohjaaja. Hän on ohjannut yli 100 elokuvaa, joista varhaisempia on näytetty teatterissa asti. Kuten myös arvostelussa oleva Chopping Mall, joka sai ensi-iltansa vuonna 1986.



Ohjaajana Jimissä on jonkun verran samaa kuin Basket Case elokuvan ohjaajassa, Frank Henenlotterissa. Molemmat ovat samaa ikäluokkaa, kotoisin New Yorkista ja kiinnostuneet eksploitaatioelokuvista. Iso ero muodostuu elokuvien määrästä, niitä Jimillä on noin kymmenen kertaa enemmän kuin Frankilla. Toki välttämättä tämä ei elokuvien laadussa näy. Ainakin Chopping Mall häviää noin 25 kertaa suuremmasta budjetistaan huolimatta Basket Case elokuvalle, joka on selvästi parempi.

Eksploitaatioelokuva wikipedia sivustolla:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Eksploitaatioelokuva


Elokuva kertoo ostoskeskuksesta LA:ssa, johon on hankittu uudet turvalaitteet. Kolme robottia ja heidän ihmisvalvojansa pitävät huolen, että varkaat eivät enää ostarilla riehu. Roboteissa on nukutusnuolten lisäksi myös laserit varalla, jos niitä nyt vaikka joskus tarvittaisiin.


"Mikään ei voi mennä vikaan" vakuutteluista huolimatta ukkosmyrsky iskee yöllä ja robotit vikaantuvat sen seurauksena. Samaan aikaan ryhmä teinejä on jäänyt ostarille ja ovat nyt lukkojen takana turvallisuutta valvovien robottien kanssa. Tästä ei hyvää seuraa, koska vikaantuneet robotit alkavat tappamaan ihmisiä ja aloittavat valvojastaan. Seuraavaksi ovat vuorossa teinit, jotka päättävät taistella uhkaa vastaan toisiinsa tutustumisen lomassa.


Elokuva on kuvattu ihan oikealla ostarilla, nimeltään Sherman Oaks Galleria, joka sijaitsee LA:ssa. Samalla ostarilla on myös kuvattu elokuvaa Commando, joka on klassikko sekin. Alun perin elokuva julkaistiin nimellä Killbots ja se oli yli 15 minuuttia pidempi. Menestys jäi kuitenkin vaatimattomaksi, joten elokuvaa lyhennettiin ja se nimettiin uudestaan nimelle Chopping Mall. Se onkin paljon parempi nimi, mutta mikään kulttiklassikko elokuva ei vieläkään ole, vaan enemmänkin keskinkertainen kauhuelokuva.

Sherman Oaks Galleria wikipedia sivustolla:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sherman_Oaks_Galleria

Kannattaako katsoa?

Kannattaa tai sitten ei, ihan rajoilla mennään. Periaatteessa leffa on ihan kohtalainen kauhuelokuva, ei sen enempää. Se noudattaa aika lailla kauhuelokuvien sääntöjä ja sen sijaan, että nuoret olisivat jumissa jossain mökissä, he ovat samassa tilanteessa ostarilla. Toki heitä jahtaavat laserilla varustetut robotit, jotka jostain syystä kommunikoivat keskenään englanniksi, mutta muuten elokuva on aika tavallinen.


Robotti-idean lisäksi hyvää elokuvassa on sujuva toteutus ja kohtuullinen kesto. Tekninen toteutus on onnistunutta ja varmalla Hollywood osaamisella toimitaan. Elokuvan alku on napakka, ja musiikki onnistunutta.

Perusidea on aika sama kuin muissakin (kauhu)elokuvissa, uhka on vain vähän eri. Alusta alkaen arvaa, miten leffa päättyy, eikä elokuva ole idearikas, kuten esim. Basket Case leffa on. Robotit jäävät vaisuiksi, eikä niitä vastaan taistelu säväytä. Leffa putoaa sinne "ihan kiva" kategoriaan, joka on roskaelokuvien suhteen aika iso puute.


Elokuva ei ole niin hyvä kuin voisi tästä ideasta olettaa. Kerran leffan katsoo ja siinä se. Roskaelokuvaksi on vielä pitkä matka, sen verran keskitietä kulkeva elokuva on.


Kokonaisuus on kohtalainen ja leffa on ymmärretty leikata tarpeeksi lyhyeksi, en usko että 95 minuuttinen alkuperäisversio olisi tuonut mitään lisää tähän 77 minuuttiseen versioon verrattuna. Uudessa versiossa nimikin on parempi, sekä iskulause eli tagline "Where shopping can cost you an arm and a leg" on loistava. Elokuva taitaakin onnistua parhaiten markkinoinnissa.

☆☆