T-kirjaimella alkavat roskaelokuvat : The Giant Spider Invasion (1975) , The Junkman (1982), Troll 2 (1990), The Room (2003), The Wicker Man (2006)

The Giant Spider Invasion (1975)

Bill Rebane, alunperin Latviassa syntynyt ja vuonna 1952 Amerikkaan muuttanut elokuvien tekijä on ohjannut tämän elokuvan. Hän on erikoistunut pienen budjetin kauhuelokuviin, mitä The Giant Spider Invasion hyvin edustaa.


The Giant Spider Invasion IMDB-sivustolla:
https://www.imdb.com/title/tt0073043/?ref_=nv_sr_srsg_0
           Dan Kester: You're hittin' the booze again, huh?
Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1975 ja se menestyi teattereissa varsin hyvin. Julkaisun aikoihin se oli top 50 listalla kaikista sinä vuonna julkaistuista elokuvista.


The Giant Spider Invasion sijoittuu Amerikkaan, Wisconsin osavaltioon ja Merrill nimisen kaupungin lähistölle. Alue kärsii mustan aukon läheisyydestä, josta seuraa, että toisesta ulottuvuudesta saapuvat jättimäiset hämähäkit saapuvat kaupunkiin ja hyökkäävät ihmisten kimppuun. Hämähäkkejä vastustamaan ryhtyvät tohtorit Vance ja Langer, rooleissa Steve Brodie ja Barbara Hale.


Kannattaako katsoa?

Elokuva oli aika pettymys, joten sitä ei kyllä kannata vaivautua katsomaan. Se ei ole mitenkään mielenkiintoinen ja efektit ovat aika heikkoja. Vielä pahempia puutteita ovat elokuvan tylsyys sekä huonous.


Ihan leffan lopussa on muutama onnistunut kohtaus, siinäpä se. Melkein on sama katsoa YouTubesta parhaat palat ja jättää elokuva muuten rauhaan.

The Junkman (1982)


H.B.Halickin seuraava työ, The Junkman valmistui vuonna 1982. Koska Gone in 60 Seconds menestyi niin hyvin, niin tämän elokuvan budjetti oli paljon suurempi. Halicki pystyi myös hyödyntämään omaa, yli 200 auton kokoelmaansa tässäkin elokuvassa.


Elokuva pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan, koska 150 autoa, lentokonetta tai vastaavaa härveliä koki loppunsa leffan aikana. Tämä ennätys piti pintansa aina vuoteen 2003 asti, kunnes Matrix Revolutions rikkoi sen.



Myös The Junkman elokuvassa Halicki teki omat stunttinsa ja vaaransi samalla henkensä monta kertaa. Pahin onnettomuus (tällä kertaa) oli kun Halicki ajoi autoa, joka törmäsi suoraan vastaantulevaan lentokoneeseen ja lentokoneen siipi tunkeutui auton ohjaamoon. Onneksi suurimmilta vahingoilta vältyttiin, mutta sekä lentokone, että auto piti korvata uusilla versioilla.


            [last lines]

            Eccentric Pig Farmer: Farrah, I don't think we'll be coming back here, anytime soon. These Los Angeles people are just too weird.
Elokuva kertoo menestyneestä romuttamon pitäjästä ja elokuvantekijästä nimeltään Harlan Hollis, jota näyttelee H.B.Halicki itse. Hän yrittää pysyä hengissä, koska kateellinen työkaveri on palkannut liudan palkkatappajia hänen peräänsä.


Harmi vain, että kaikista näistä kehuista huolimatta elokuva ei ole kovinkaan onnistunut. Se on vähän huonollakin tavalla huono, juoni ei ole kummoinen eikä kovin kiinnostava ja lähinnä mielenkiintoiseksi katsottavaksi jäävät stuntit. Gone in 60 Seconds on paljon toimivampi kokonaisuus kuin tämä elokuva.


Senpä vuoksi The Junkman on jäänyt historian hämärään miljoonan dollarin budjetistaan ja puitteistaan huolimatta. Ongelmaa ei auta se, että elokuvasta julkaistu dvd sai uuden, geneerisen musiikkiraidan alkuperäisten laulujen sijasta, jotka sopivat elokuvaan paljon paremmin.

Kannattaako katsoa?

The Junkmanissa on ihan hienoja stuntteja ja ajoittain se jaksaa myös viihdyttää, mutta Gone in 60 Seconds on yksinkertaisesti parempi elokuva pienemmästä budjetistaan huolimatta. Siinä on toimiva rakenne ja päämäärä ja se pysyy paremmin kasassa, eikä juoni ole niin äärettömän typerä kuin Junkmanissa.

Parempia auto- ja roskaelokuvia on tarjolla kuin tämä ja The Junkman on hyvä esimerkki siitä, että pelkkä autojen romuttaminen ei vielä tee hyvää autoelokuvaa.

Troll 2 (1990)


Italialaisen Claudio Fragasson ohjaama Troll 2 on kuuluisa monestakin asiasta. Ensinnäkin yksi YouTuben "worst acting ever" videoista on tästä elokuvasta ja ihan aiheesta. Lisäksi, nimestään huolimatta, elokuvassa ole trolleja vaan goblineita.


Kohtaus elokuvasta YouTubessa:
https://www.youtube.com/watch?v=HyophYBP_w4

Troll 2 IMDB-sivustolla:
https://www.imdb.com/title/tt0105643/?ref_=nv_sr_srsg_0



Alun perin nimi olikin Goblins, mutta pelkona oli, että elokuvaa ei saisi myytyä. Joten elokuvan nimeksi tuli Troll 2 ja samalla jatko-osa elokuvalle Troll, vaikka elokuvilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.


Elokuvan italialainen työryhmä ei osannut kunnolla englantia ja tuottaja Joe D'Amato yritti pitää budjetin kurissa. Tässä on lopputulos. Elokuva, jota yleensä ottaen pidetään yhtenä huonoimmista.


Elokuvaa kuvattiin Utahissa ja elokuvassa oli mukana myös paikallisia henkilöitä. Sattumalta paikalle saapunut hammaslääkäri sai (omaksi yllätyksekseen) yhden elokuvan isoimmista puherooleista ja kaupan omistajaa näytellyt oli päiväretkellä paikallisesta mielisairaalasta, jossa hän oli asiakkaana.


Troll 2:sen idea on peräisin ohjaajan vaimolta, Rosella Drudilta. Hän oli niin kyllästynyt siihen, että ystäväpiiri kehui kasvissyöntiä, joten hän päätti tehdä elokuvan asiaa kritisoidakseen. Tuottajaksi saatiin houkuteltua Eduard Sarlui ja Joe D'Amato. Varsinkin D'Amato oli kuuluisa näkemyksistään, että elokuvan rahallinen tuotto on tärkeämpää kuin taiteelliset arvot.


Niinpä Troll 2 tehtiin niin halvalla kuin mahdollista, joka taatusti lisäsi elokuvan huonoutta.
    Arnold: They're eating her... and then they're going to eat me... OH MY GOOOOOOOOOOOOOOOD!
Elokuva kertoo Waitsin perheestä, jonka isä Michael on aina ollut innostunut maanviljelystä. Hän sitten päätti järjestää kodinvaihdon ja he muuttivat syrjäiseen Nilbogin kaupunkiin.




Eli Goblin toisinpäin, hienovaraista. Michaelin poika Joshua näkee näyn, jossa hänen isoisänsä varoittaa poikaa vaarasta. Nilbogin kaupungin goblinit nimittäin haluavat muuttaa pojan ja hänen perheensä kasveiksi, jotta he voivat syödä heidät.

Kannattaako katsoa?

Elokuva on yleisesti ottaen täysin vailla järkeä ja se näkyy niin kohtauksissa kuin hahmoissakin. Moni huonoimpien elokuvien lista pitää sisällään tämän elokuvan ja The Roomin lisäksi Troll 2 on yksi roskaelokuvagenren valioteoksista.


Elokuva on erikoinen, sen taustatarina on mielenkiintoinen ja elokuvasta löytyy monia hauskoja ja kummallisia kohtauksia. Kestoa elokuvalla on 94 minuuttia, joten se ei ole myöskään liian pitkä genreensä.

☆☆☆☆

The Room (2003)


Yksi kuuluisimmista roskaelokuvista on The Room. Tämän elokuvan tekoprosessista on tehty kirja The Disaster Artist (2013), jonka kirjoitti elokuvassa näytellyt Greg Sestero. Vuonna 2017 julkaistiin myös samanniminen elokuva, jossa pääosassa oli James Franco.


The Disaster Artist kirja:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Disaster_Artist

The Disaster Artist elokuva:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Disaster_Artist_(film)

Kirjaa voi suositella, mutta elokuva ei ole kovin kummoinen. Kannattaa mielummin katsoa alkuperäinen elokuva.


The Room IMDB-sivustolla:
https://www.imdb.com/title/tt0368226/?ref_=nv_sr_srsg_1

Elokuva on innoittanut monia ja se on roskaelokuvien klassikko. The Room sai ensi-iltansa vuonna 2003 ja kuten monet muutkin roskaelokuvat, myös tämä elokuva ei ollut alunperin suuri menestys.


Elokuvan käsikirjoittaja, ohjaaja, tuottaja ja pääosan esittäjä Tommy Wiseau vuokrasi jopa mainoskyltin Hollywoodista, mutta sekään ei elokuvan menestystä kasvattanut.


Rajoitetun teatterilevityksen jälkeen elokuva oli jo matkalla kohti unohdusta, mutta sitten sen maine alkoi kasvaa keskiyön teatterinäytöksissä, jotka ovat suosittuja ympäri Yhdysvaltoja.


Ja niin elokuva muuttui epäonnistumisesta kulttielokuvaksi ja Tommy Wiseausta tuli kuuluisa mies. Iso osa The Roomin viehätysvoimasta on sidoksissa elokuvan tekijään, joka on hyvin mielenkiintoinen hahmo. Mistä hän on kotoisin? Millä elokuva on rahoitettu? Minkä ikäinen hän on? Ja niin edelleen.  

    Johnny: I kill you, you bastard!

                Mark: You couldn't kill me if you tried.

                Johnny: You betrayed me! You're not good. You, you're just a chicken. Chip-chip-chip-chip-cheep-cheep.
Elokuva kertoo menestyneestä pankkiirista nimeltään Johnny, joka elää San Franciscossa yhdessä tulevan vaimonsa Lisan kanssa. Johnnyllä on asiat hyvin, mutta hänen vaimonsa Lisa on kyllästynyt ja päättää pettää miestään Johnnyn parhaan ystävän Markin kanssa.


Elokuvan pääjuonen lisäksi siinä on myös monia sivujuonia sekä henkilöitä, jotka eivät juurikaan johda mihinkään ja jäävät avoimiksi. Lisäksi elokuvassa pelataan paljon amerikkalaista jalkapalloa, koska sitähän ne Amerikassa pelaavat. Ainakin elokuvan tulkinnan mukaan.


Oikeastaan koko elokuva on esimerkki, minkälainen olisi ideaali amerikkalainen mies ja sitähän Johnny yrittää elokuvassa olla. Menestynyt, vaimolleen uskollinen ja aina valmis auttamaan kavereitaan. Tosin kaikki tulkitaan Tommy Wiseaun kautta ja se on syy, miksi elokuvasta on tullut kulttiklassikko. Kaikki on jollain tavalla pielessä.

Kannattaako katsoa?

Roskaelokuvien klassikkoa on vaikea olla huomioimatta ja Blu-Raykin olisi tarjolla. Periaatteessa elokuva on ihan perinteinen draama, mutta käytännössä joka ikinen kohtaus on jollain tavalla erikoinen.


Ehkä se on Tommy Wiseaun ainutlaatuisen omituinen näyttely tai kohtaus itsessään, joka herättää kummastusta. Joka tapauksessa, kun elokuvaa katsoo, niin yhtäkkiä katsoja huomaa ihmettelevänsä lukuisia asioita. Ja tämä jatkuu koko elokuvan ajan aina loppuun asti. Esimerkkinä alla kohtaus YouTubesta.

The Room kohtaus katolla:
https://www.youtube.com/watch?v=aekfPU0SwNw

Elokuva kestää 99 minuuttia, joten ehkäpä sitä voisi vähän tiivistää, mutta siinä on varmaan ainoa moite, minkä saa keksittyä. Hieno roskaelokuva, kannattaa katsoa.

☆☆☆☆☆

The Wicker Man (2006)


Nicholas Cage on mielenkiintoinen yhdistelmä osaavaa näyttelyä (Oscar voittaja) sekä täydellistä sekoilua. Jälkimmäisestä hyvänä esimerkkinä toimivat elokuvat Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans sekä nyt arvosteltava elokuva The Wicker Man, joka julkaistiin vuonna 2006.


The Wicker Man IMDB-sivustolla:
https://www.imdb.com/title/tt0450345/?ref_=nv_sr_srsg_3

Neil LaButen ohjaama The Wicker Man on uusintaversio vuoden 1973 versiosta. Alkuperäinen elokuva on klassikkoainesta, mutta tämä uusintaversio on erikoinen ja jopa Cage itse on kommentoinut elokuvan olevan mieletön. Ja sitä se totisesti on.


Elokuvassa on sellaisia ratkaisuja, joissa ei tunnu olevan mitään logiikkaa mukana. Teknisesti elokuva on moitteeton, kuten 40 miljoonan dollarin budjetilla pitääkin.

        Edward Malus: [a bee helmet has been placed onto his head and bees are being poured inside] OH, NO! NOT THE BEES! NOT THE BEES! AAAAAHHHHH! OH, THEY'RE IN MY EYES! MY EYES! AAAAHHHHH! AAAAAGGHHH!



Poliisi Edward Malus (Nicholas Cage) saa tiedon hänen entiseltä kihlatultaan, että kihlatun tytär Rowan on kadonnut. Hän matkaa syrjäiselle saarelle, jota johtaa sisar Summersisle ja yrittää selvittää tapausta, mutta saa vain vältteleviä vastauksia kysymyksiinsä. Lopulta Edward löytää Rowanin takin hautuumaalta ja päättelee, että kyläläiset tietävät enemmän kuin kertovat.


Sekä kriitikoiden arvosteluissa, että lippuluukulla elokuva epäonnistui. Myöhemmin elokuva on kuitenkin saanut kulttistatuksen ja nyt sitä arvostetaan tahattomana komediana, jota se kieltämättä onkin. Elokuvassa on useita melkoisen älyttömiä kohtauksia, joita voi katsella esim. YouTubesta tai mieluummin koko elokuvan mitassa.


Yksi elokuvan kohtauksista YouTubessa:

Kannattaako katsoa?

Harvoin tulee nähtyä näin suuren budjetin epäonnistumisia ja on aina hienoa, kun Nicholas Cage kunnolla ylinäyttelee. Toki alkuperäistä klassikkoa ei kannata muistella ollenkaan, kun tätä elokuvaa katsoo, sen verran eri planeetalla ollaan. Vieläkin hämmästyttää, että tällainen leffa on saatu aikaiseksi ja kyllä se roskaelokuvien joukkoon hienosti sopii. The Wicker Man on suuren budjetin roskaelokuva.

☆☆☆