F-kirjaimella alkavat roskaelokuvat : Fateful Findings (2012), Future War (1997)


Fateful Findings (2012)

Neil Breen, Las Vegasissa asuva arkkitehti aloitti roskaelokuvien uransa Double Down elokuvalla, mutta hänen merkkiteoksensa on Fateful Findings. Se on elokuva, josta hänet tunnetaan ja jonka avulla Neil ponnahti kuuluisuuteen roskaelokuvien genressä.

FateFul Findings IMDB-sivustolla:
https://www.imdb.com/title/tt2332623/?ref_=nv_sr_srsg_0 

Neil Breenin haastattelu elokuvan tiimoilta:
http://cinedelphia.com/interview-neil-breen-director-of-fateful-findings/


Neilin elokuvat ovat aika samantyyppisiä. Neil esittää itse pääosaa, muita elokuvan hahmoja parempaa henkilöä, joka on esim. superhakkeri, jumala tai vastaava. Mikäs siinä, itse hän elokuvansa tuottaa ja viimeisemmät elokuvat ovat (kuulemma) tuottaneet jo voittoa.


Mielenkiintoista Neilin elokuvissa on se, että katsoja ei ole ihan varma, onko Breen tosissaan vai ei. Joko hän on täysin normaalin todellisuuden ulkopuolella tai sitten jokainen elokuva on taitavasti suunniteltu katsojan huijaus. Itse veikkaisin kyllä ensimmäistä vaihtoehtoa.
    Dylan: I have so much work I'll never get done.
            [types keys on laptop]
            Dylan: I'm going to continue hacking into these government systems to see what I can find out.
            [types more keys]
            Dylan: About all this national AND international corruption that I know is going on.
Elokuvan alussa 8-vuotiaat Dylan ja Leah löytävät metsästä maagiset kivet, jotka he ottavat talteen. He lupaavat toisilleen olevansa ystäviä ikuisesti, mutta eivät näe toisiaan enää. Monta vuosikymmentä myöhemmin Dylan, joka on nyt menestynyt kirjailija jää auton alle ja loukkaantuu vakavasti. Ihmepelastumisestaan Dylan kiittää maagista kiveä, joka auttaa häntä myös parantumaan odotettua nopeammin. 


Parantuessaan Dylan tunnustaa vaimolleen, että ei ole ollut kirjoittamassa uusinta kirjaansa. Sen sijaan hän on murtautunut tietojärjestelmiin voidakseen paljastaa hallitusten ja yritysten "salaisimmat salaisuudet". Vaimollakin on salaisuuksia, hän on nimittäin mieheltään salaa alkanut käyttää huumeita ja on nyt narkomaani.


Tilanne johtaa toiseen ja lopulta Dylan ja Leah tapaavat toisensa. Leah on hoitaja, joka hoiti Dylania onnettomuuden jälkeen. Melkoinen sattuma siis. Breen on toki valinnut Leahin rooliin naisen, joka on n. 30 vuotta nuorempi kuin Neil itse, mutta mitäs pienistä.

Kahdeksanvuotiaista on tullut 30 ja 60 vuotiaita, mutta onneksi he muistavat toisensa. Leahilla on ollut taskussaan kaikki nämä vuodet vihko, johon Leah ja Dylan kirjoittivat 30 vuotta aikaisemmin sanat "It's a magical day!". Logiikka, alä hylkää meitä nyt. 


Lopussa elokuva huipentuu lehdistötilaisuuteen, jossa Dylan salamurhaajien uhasta huolimatta paljastaa salaisuuksien salaisuuksia. Elokuvan loppu on käsittämätön ja oikein sopiva roskaelokuvan lopuksi. Sen verran järjetön se on.

Kannattaako katsoa?

Fateful Findings on paras Neilin elokuva ja ensimmäinen, johon kannattaa tutustua.  Pelkkä Breenin ego tekee näistä elokuvista varsin huvittavia, koska Breen on kaikessa paras, vaikka pelkkä läppärin käyttö (tai kahvin juonti!) näyttää olevan haastavaa.

Toisaalta Neilin elokuvien rytmi on vähän turhan hidas, jolloin elokuvan katsominen muuttuu helposti puuduttavaksi ja tämä on ongelmana myös Fateful Findings leffassa. Mukana on myös kohtauksia, jotka eivät vie juonta eteenpäin. Pituutta leffalle on kertynyt 100 minuuttia, josta voisi ilman ongelmia leikata ainakin 15 minuuttia pois. Elokuva on kuitenkin roskaelokuvien parhaimmistoa ja se kannattaa katsoa.

☆☆☆☆

Future War (1997)

Daniel Bernhardt, tuo Sveitsin Van Damme on pääosissa tässä roskaelokuvassa. Alun perin arkkitehdiksi kouluttautunut sveitsiläinen innostui näyttelemisestä tavattuaan Jean-Claude Van Dammen Versacen mainoksessa ja loppu onkin historiaa. Bernhardt on näytellyt näihin päiviin asti ja on mm. pienessä roolissa Altered Carbon sarjassa.

Future War  IMDB-sivustolla:
https://www.imdb.com/title/tt0113135/?ref_=fn_al_tt_1


Eipä silti, kyllä tämän Future War elokuvan huonous on ihan muualla kuin näyttelysuorituksissa. Sekä Bernhardt, että sivuosaa, Sister Annia näytellyt Travis Brooks Stewart osaavat kyllä näytellä kohtalaisen hyvin. Elokuvan kyborgia esittää Robert Z'Dar, joka on ollut mukana tämäntyyppisissä elokuvissa vaikka kuinka monta kertaa.

Näyttelijöiden suorituksiin ei tämä leffa ainakaan kaadu, kyllä ongelmat ovat enimmäkseen täysin päättömässä ideassa, sekä toteutuksessa. Kuvauspaikkojen perusteella voinee väittää, että budjetti on ollut rajallinen ja siitäkin on mennyt osa lukuisiin pahvilaatikoihin sekä kuormalavoihin, jotka toimittavat lavasteiden virkaa varsinkin leffan alku- ja loppupuolella.

         Sister Ann: Who are you?
            The Runaway: A tool.
Elokuva kertoo paenneesta orjasta, joka saapuu maapallolle perässään metsästäjä kyborgi, jolla on apunaan dinosauruksia(!?). Elokuvan alussa nähdään vähemmän upeita avaruusefektejä ja lopulta pakeneva orja, jota esittää Daniel Bernhardt. Hän laskeutuu maapallolle pelastuskapselissa, joka tuhoutuu, mutta "The Runaway" eli karkulainen, jota Daniel näyttelee, pelastuu.


Karkulaista tavoittamaan lähtee kyborgi, jota näyttelee Robert Z'Dar. Hänellä on apunaan dinosauruksia, jotka kulkevat hihnassa ja voivat jäljittää hajun perusteella karkulaisen reittiä. Matkallaan karkulainen sitten kohtaa Sister Annen, nunnan, joka liittyy mukaan taistelemaan kyborgi/dinosaurus uhkaa vastaan.


Elokuvasta muistiin jäävät erityisesti lavasteet. Useassa kohtauksessa, varsinkin alussa on käytössä varastohuone täynnä pahvilaatikoita, joiden keskellä sitten kyborgi ja karkulainen taistelevat. Danielilla on osaamislistallaan samantyyppinen hyppypotku kuin Van Dammella, mikä näkyy leffassa moneen kertaan. Lopussa lavasteena on myös käytetty kuormalavoja, varsin kekseliäästi.


Muuten lavastus on melkoisen minimalistista ja erityisesti poliisiaseman uskottavuus on koetuksella. Dinosaurukset ovat myös täysin naurettavia, eikä niistä välity minkäänlaista uhkaa.

Kannattaako katsoa?

Elokuva on hauska, viihdyttävä ja siinä on monta onnistunutta kohtausta. Erityisesti loppu ja alun taistelu, jossa mukana roskaelokuvien erikoismies Robert Z'Dar on mukavaa katsottavaa, roskaelokuvien mittapuulla tottakai.


Onnistuneen alun jälkeen leffa hieman hiipuu noin 30-40 minuutin kohdalla, mutta piristyy loppua kohden. Kokonaisuutena leffa on hyvä roskaelokuva sisältäen typeriä juonenkäänteitä ja toimintaa, sekä useita roskaelokuvien genreen sopivia kohtauksia.

☆☆☆☆