P-kirjaimella alkavat roskaelokuvat : Pass Thru (2016), Plan 9 from Outer Space (1959)


Pass Thru (2016)


Jopa Neil Breenin asteikoilla tämä on erittäin surkea elokuva, tosin ajoittain hauska omassa typeryydessään. Aikaisemmin Neil on julkaissut leffat Double Down, I am here....Now sekä Fateful Findings. Nuo leffat nähtyäni tämä elokuva tuntuu pettymykseltä. Ajoittain on Pass Thru elokuvalla kuitenkin hetkensä.


Elokuva kertoo Messiaasta (Neil Breen), joka matkustaa tulevaisuudesta maapallolle tuhotakseen 300 miljoonaa pahaa ihmistä ja aloittaakseen sen jälkeen uuden rauhan aikakauden. Nevadan aavikko tulee leffassa (taas) tutuksi ja nyt on kuvattu paljon materiaalia myös green screenin edessä.


Elokuvasta on vaikea kertoa mitään lisää, yksinkertaisesti sen vuoksi, että se on niin käsittämätön teos. Mukana on ainakin tiikereitä, pahoja ihmisiä jotka katoavat Messiaan toimesta, korruptiota ja lisää korruptiota. Lisäksi on huumeita, kuten kokaiinia jota jaetaan pahoille ihmisille, hiekkaan piirrettyjä ympyröitä joiden sisällä Neil pyörii ja siirtolaisia nimeämättömästä maasta.



Mukana on myös vanha mies pyörätuolissa, jota kuljettavat kolme nuorta pitkin aavikkoa ja onnellinen loppu(?) jossa Messias ja hänen seuralaisensa kävelevät loputtoman ruumiskasan vieressä. Elokuva on todella hämmentävä jopa Breenin mittapuulla. Sanomattakin on selvää, että kukaan elokuvassa mukana ollut ei juurikaan osaa näytellä ja hämmästyttävän moni kohtaus kommunikoidaan huutamalla jostain mystisestä syystä.

Corrupt Politician: I know senior national elected government officials who I can force my political... bias... then influence on fellow politicians to vote my way... for a payoff, of course.
A.I.: Isn't that corrupt?

Kannattaako katsoa?

Leffa on erittäin sekava kokonaisuus. Hahmoja tulee ja menee ja missään ei tunnu olevan mitään logiikkaa. Lopussa oleva puhe on aikamoista paasaamista ja muutenkin leffa on täysin järjetön. Ajoittain leffassa on muutamia hauskoja kohtauksia, mutta kyllä tämä silti on Neil Breenin huonoin elokuva tähän asti. Fateful Findings toimii paljon paremmin kuin tämä.


Plan 9 from Outer Space (1959)

Edward D. Wood Jr. on tehnyt monia huonoja elokuvia ja niistä paras on Plan 9 from Outer Space. Leffa on melkein kaikkien "worst movie ever" listausten vakiojäsenenä. Ihan ansaitusti.

Plan 9 from Outer Space IMDB-sivustolla:


Ed Wood halusi olla elokuvaohjaaja eikä intoa estänyt rahan tai taidon puute. Edes päähenkilön kuolema kesken kuvausten ei Ed Woodia häirinnyt. Hän vain jatkoi kuvauksia palkkaamalla tilalle kiropraktikon, joka naamioi itsensä pitäen kasvojensa edessä viittaa.



Mukaan elokuvaansa Ed Wood sai ruotsalaisen painijan Tor Johnsonin, ennustaja Criswellin sekä tietysti kuuluisamman kaikista, Draculan näyttelijänä tunnetun Bela Lugosin, joka valitettavasti kuoli kesken kuvausten. Ed Wood sai houkuteltua mukaan myös Vampiran näyttelijän, suomalaissyntyisen Maila Nurmen, joka lupautui elokuvaan, jos hänelle ei kirjoitettaisi yhtään vuorosanoja.

Elokuvan rahoitti paikallinen baptistinen seurakunta ja budjetti oli rajallinen, joten uusintaottoja ei juurikaan otettu. Sen ja toki muidenkin syiden takia elokuvaan on jäänyt lukuisia virheitä.

Kuvaukset alkoivat vuonna 1956, jolloin Bela Lugosi oli mukana. Rahoitusongelmien takia kuvaukset venyivät vuoteen 1958 asti, jolloin Lugosi oli jo menehtynyt. Hänen tilalleen Ed palkkasi kiropraktikko Tom Masonin, joka ei ollut vakuuttava Lugosin kaksoisolento, eikä saanut nimeään lopputeksteihin.

Kuten moni muukin roskaelokuva, tämäkin menestyi kohtalaisen huonosti ja sai huomiota myöhemmin. Ohjaaja Ed Wood kuoli vuonna 1978 ja kaksi vuotta myöhemmin hänelle myönnettiin Golden Turkey palkinto Maailman Huonoin Elokuvaohjaaja. Tämä nosti Woodin suosion uusiin lukemiin ja samalla elokuva sai oman fanikuntansa.



Golden Turkey Awards Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Golden_Turkey_Awards

        Criswell: Greetings, my friend. We are all interested in the future, for that is where you and I are going to spend the rest of our lives.

Vuonna 1959 elokuva sai ensi-iltansa. Alun perin elokuvan nimi oli Grave Robbers from Outer Space, mutta elokuvan rahoittajiin kuuluneet kaksi baptistipappia eivät nimestä pitäneet, joten se piti muuttaa. Lisäksi elokuvan oikeudet ostanut tuotantoyritys meni konkurssiin juuri ennen julkaisua, mikä viivästytti leffan ensi-iltaa kesäkuuhun 1959 asti. Elokuva sai nimekseen Plan 9 from Outer Space.



Leffaa levitettiin enimmäkseen ns. double featurena, eli yhdessä jonkun toisen elokuvan kanssa. Aika pian sen jälkeen elokuva myytiin televisioon, jossa sitä näytettiin vuosikaudet. Elokuva ei siis varsinaisesti ollut täydellinen floppi, jos ei menestyskään.

Elokuva kertoo avaruusolennoista Eros ja Tanna. He saapuvat maahan ja herättävät eloon kuolleet Vampiran (Maila Nurmi) sekä hänen miehensä Ghoul Manin (Bela Lugosi). Mukaan herätetään myös poliisi Inspector Clay (Tor Johnson), jonka pariskunta on aiemmin murhannut. Avaruusolentojen tarkotuksena on estää Maata kehittämästä Solaranite pommia pidemmälle, koska pommin valmistus uhkaa maailmankaikkeutta.

Kannattaako katsoa?

Ennen The Room elokuvan julkaisua Plan 9 from Outer Space oli roskaelokuvien ykkösnimi. Leffa toi myös roskaelokuvagenren suuren yleisön tietoisuuteen. Varsinkin dialogi, lavasteet ja Criswell kertojana ovat hienoja katsottavia näin huumorimielessä. Kuva, ääni ja pahviset tehosteet toimivat hienosti ja armeijalta lainattu videomateriaali eli ns. stock footage integroituu kohtalaisen hyvin elokuvaan. Leffa on hyvä esimerkki onnistuneesta roskaelokuvasta. Kannattaa katsoa.

☆☆☆☆☆